Azoren Surfen – Go with the flow

Op de Azoren kun je het hele jaar door genieten van goede golven. De diepte van het water, vorm van de kust en het lokale weer variëren tussen de eilanden. Dit zorgt dat je er verschillende golven zoals beach, point en reef breaks vindt. Voor elke soort surfer een perfecte golf dus! Dit maakt surfen bij de Azoren uitermate geschikt voor zowel een beginnende als gevorderde surfer. 

Beleef het surfen op de Azoren

De Azoren zijn een nog redelijk onontdekte spot onder toeristen en surfers. Het kan dus zomaar zo zijn dat je het strand alleen maar deelt met een paar locals. Wat het surfen op de Azoren nog leuker maakt, is de kans op een ontmoeting met één van de dieren die van de azuurblauwe golven hun thuis hebben gemaakt. 

Er komen in het water rond de Azoren maar liefst 24 soorten walvissen en dolfijnen voor. Sommige zijn er het hele jaar door te vinden, andere trekken langs de eilanden in bepaalde tijden van het jaar. Maar walvissen en dolfijnen zijn niet de enige water liefhebbers waar je de golven mee deelt. In het water rondom de Azoren vind je ook verschillende zeeschildpadden, inktvissen, roggen en ontelbare visjes die zich in grote scholen door het water voortbewegen.

Op diverse stranden van de Azorische eilanden zijn surfscholen te vinden. Hier kun je spullen huren of een les boeken wanneer je een beginnend surfer bent. Tijdens een workshop op het strand legt de instructeur de theorie uit en oefen je met peddelen en opstaan. Eenmaal in het water volgt de ultieme test voor je balans en kun je je dagen vullen met golven, peddelen en lekker ronddobberen. Ook voor wind- en kitesurfers zijn de weersomstandigheden voor surfen op de Azoren optimaal met sterke windvlagen en witte schuimkoppen om overheen te scheuren. 

Surfen op de Azoren - Barrel wave

De beste surfspots

Rondom vrijwel alle eilanden kan gesurft worden, maar een aantal spots steken er met kop en schouders bovenuit. Wij hebben de beste surfspots voor surfen bij de Azoren hieronder op een rijtje gezet:

Sao MiguelSao Miguel is het grootste eiland en biedt de meeste variatie qua surflocaties. Op het meest bekende strand, Ribeira Grande, zul je veel surfers en surfscholen vinden. Dit strand is de perfecte plek voor beginnende surfers omdat hier ook veel kleinere golven te vinden zijn. 

Surfen met de locals? Dat kan op op Pópulo beach. Hier surft de lokale bevolking in de ochtend voordat ze naar hun werk gaan, of in de avond om de werkdag af te sluiten met een paar stevige golven. De echte ervaren surfer gaat naar Calhetas voor woeste golven en barrel waves. In totaal kun je op 16 plekken terecht waaronder nog: Mosteiros, Rabo de Peixe, Monte Verde en Santa Iria.

Sao Jorge – Op Sao Jorge kun je op 7 plekken terecht om naar hartenlust te surfen. Ook hier zijn voor zowel beginners als gevorderde surfers de juiste golven te vinden. Begin je net? Dan vind je mooie golven bij Vimes en Faja do Belo. Maar ook Feiticeiras biedt kleine tot gemiddelde golven. 

Ben je iets zekerder van je kunsten? Op Sao Jorge vind je Cubres, waar volgens velen, de langste golven van Portugal ontstaan. Daarnaast kun je surfen bij Direitas do Paco, Esquerdas da Igreja en Largo do Linho. Maar let op: bij de meeste van deze surfspots liggen veel rotsen waar je omheen moet peddelen om bij de golven te komen.

Terceira – Last but not least! Surfen op Terceira. Hier kun je terecht op 6 verschillende surfspots. De sterke stroming, grote golven en langgerekte barrel waves maken deze spots voornamelijk geschikt voor de ervaren surfers. Zeg jij geen nee tegen een uitdaging? Dan vind je hier Santa Catarina, bekend om de vele bodyboard wedstrijden die hier plaatsvinden. Andere locaties zijn: Quatro Ribeiras, Praia da Vitória, Porto Martins, Contendas en Sao Mateus. 

Surfen Azoren

Azoren surfen – Het weer en de beste tijd

Met een mild klimaat en wilde golven zijn de Azoren het surfparadijs van Europa. De watertemperatuur in februari tot en met maart schommelt tussen de 17 en 20 graden, terwijl het in de zomermaanden rond de 22 tot 24 graden ligt. Het koelere water in de wintermaanden zorgt voor grotere deining en is daarmee perfect voor de gevorderde surfer die van big waves houdt (vergeet je wetsuit niet!). Als beginner, of wanneer je het rustig aan wilt doen, zijn de maanden mei tot en met oktober een betere tijd om te surfen op de Azoren.