Corona FAQ

Bijgewerkt op: 15 september 2020

Hoe zit het met Corona op de Azoren? De eilanden ontvangen weer meer reizigers vanaf het vasteland. Om vertragingen te voorkomen adviseren we reizigers dringend om alleen naar de Azoren te reizen als je in bezit bent van een negatieve Covid-19 PCR test. 

Doe je dit niet van tevoren, dan wordt de test bij aankomst op het vliegveld in Sao Miguel of Terceira uitgevoerd en dien je in quarantaine te wachten op de uitslag. Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voor de uitslag bekend is. Gedurende deze periode wacht je in de door jou geboekte accommodatie als het aankomsteiland de eindbestemming is. Ben je op doorreis, dan kun je het resultaat afwachten in een daarvoor aangewezen accommodatie.

In dit artikel vind je informatie over:

Corona op de Azoren

Er zijn momenteel (15 september 2020) 30 actieve Coronagevallen bekend op de Azoren. Sinds de uitbraak van het virus zijn er in totaal 255 besmettingen vastgesteld, waarvan 46 actief, 193 hersteld en 16 doden. Van de positief geteste mensen zijn er 35 in quarantaine op Sao Miguel, 7 op Terceira, 3 op Pico en één op Graciosa.

Reizen naar de Azoren tijdens Corona

Momenteel moeten alle passagiers die naar de Azoren vliegen een verklaring invullen en ondertekenen. De verklaring vind je op https://covid-travel.com. Zorg dat je je vluchtgegevens bij de hand hebt om het formulier in te vullen.

In het formulier krijg je de keuze uit 3 mogelijkheden.

  1. Je moet een document van een erkend gezondheidsinstituut kunnen overleggen waaruit blijkt dat je in de 72 uur voor je aankomst een SARS-CoV-2 RT-PCR test met negatief resultaat hebt gedaan. Dit document moet in het Engels zijn en bevat ten minste een vermelding van de identiteit van de passagier, het laboratorium waar de test werd uitgevoerd, de datum van de test. 
  2. Je vraagt een gratis SARS-CoV-2 RT-PCR test aan en voert deze uit bij aankomst. Op de luchthaven zullen monsters verzameld worden. Daarna moet je in isolatie blijven in je accommodatie tot de resultaten bekend zijn. Dit duurt minimaal 24 uur.
  3. Je vult alleen het formulier in. Mocht je ook na aankomst weigeren om een test te doen dan zul je terug moeten naar het land van herkomst. Tot deze tijd moet je in quarantaine (op kosten van de reiziger).

Bij een verblijf van 7 dagen of meer

Bij een verblijf van 7 dagen of meer, moet de reiziger op de 6e dag na de datum van de eerste SARS-CoV-2 test contact opnemen met de gezondheidsautoriteit in de gemeente van verblijf om een nieuwe test te doen. Deze tests zijn gratis en kunnen op ieder eiland afgenomen worden. De resultaten worden per sms verstuurd, dus zorg dat je bereikbaar bent.

Bij een tweede positieve test

Als iemand bij de tweede test positief test, moeten de passagier en eventuele medereizigers 14 dagen in isolatie blijven. De onkosten worden betaald door onze lokale overheid. 

Wat als ik moet overstappen in Lissabon?

In Portugal gelden op dit moment alleen in de regio Lissabon code oranje. Dat betekent dat de overheid alleen noodzakelijke reizen naar deze regio adviseert. Als je op doorreis bent vanuit Nederland via Lissabon hoef je bij terugkomst niet in quarantaine. Dit geldt alleen op het moment dat je in het gebied rondom Lissabon verblijft.

Coronamaatregelen op de Azoren: in het kort

Als je de Azoren bezoekt, dien je rekening te houden met een aantal maatregelen. Hieronder staan ze in het kort.

  • Een negatieve PCR-test is nodig om de Azoren te bezoeken.
  • Een tweede test is nodig als je langer blijft dan 6 dagen.
  • Je draagt in alle openbare gelegenheden een mondkapje.
  • Nachtclubs en bars op Sao Miguel sluiten tot 1 september om 22:00. Dit heeft geen invloed op de openingstijden van restaurants of hotels.
  • Bij het ophalen en inleveren van een huurauto draag je een mondkapje.
  • Tijdens je reis bel je bij klachten of symptomen die lijken op Corona naar 808 24 60 24. Je wordt dan gevraagd om een (gratis) test te doen. Bij een positieve test, volg je de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.

Preventie Corona op de Azoren: Clean & Safe keurmerk

In verband met de zorgen rondom het opstarten van de economie heeft Turismo de Portugal een “Clean & Safe” keurmerk opgezet. Via dit keurmerk onderscheiden ze organisaties die voldoen aan hygiëne standaarden voor het voorkomen en onder controle houden van Covid-19. Voor verschillende bedrijven gelden verschillende voorwaarden.

Accommodaties: requirements
Touraanbieders met faciliteiten: requirements
Touraanbieders zonder faciliteiten: requirements