Ponta Delgada

Ponta Delgada ligt in het zuidwesten van Sao Miguel en is de onofficiële hoofdstad van de Azoren. Het is de grootste stad op de eilandengroep en tevens de stad met de meeste inwoners. Er wonen meer dan 68.800 inwoners, dat is bijna de helft van alle inwoners van Sao Miguel.

Ponta Delgada is het perfecte startpunt van een vakantie naar de Azoren. De stad ligt op slechts 5 kilometer afstand van het vliegveld Aeroporto João Paulo II. Met een huurauto rij je in korte tijd naar bezienswaardigheden zoals Sete Cidades, Ribeira Grande of Furnas.

Geschiedenis Ponta Delgada

Sao Miguel werd rond 1400 ontdekt. Niet lang daarna werd langs de kust een vissersdorpje gesticht. Dit dorp groeide uit tot de parochie Santa Clara. Later werden deze en andere parochies gecombineerd tot Ponta Delgada.

De eerste hoofdstad van Sao Miguel was Vila Franca do Campo. Toen deze stad omstreeks 1500 werd verwoest door een aardbeving, werd de hoofdstad verplaatst naar Ponta Delgada.

Bezienswaardigheden

Ponta Delgada is de grootste stad van de Azoren, maar qua drukte niet te vergelijken met andere steden op het vasteland van Portugal. Om de stad goed te ontdekken trek je een middag tot een dag uit. Geniet van de gemoedelijke sfeer, verken het het fort en sluit af bij een gezellig restaurantje in het centrum.

Het oude centrum

Het historische centrum ziet er schilderachtig uit. Overal zie je witte huisjes, kerken en klinkerstraatjes. Een herkenbaar punt in de stad zijn de Portas da Cidade. Deze poorten staan aan een plein midden in het centrum.

De haven

Langs de kust ligt een lange boulevard met restaurantjes, touroperators, aanlegplaatsen en een fort. Bekende winkelketens vind je hier niet. De winkels zijn klein en verkopen voornamelijk lokale producten.

Street art

Je verwacht het misschien niet, maar in de stad vind je vele uitingen van street art. Met een routekaart loop je alle schilderingen langs. Ieder jaar wordt in juli een festival gehouden dat streetart-kunstenaars vanuit de hele wereld aantrekt. 

Activiteiten in Ponta Delgada

De stad is het ideale start- of eindpunt tijdens een Azoren reis. Je kunt hier onder andere door het centrum wandelen, het lokale eten proeven en walvistours boeken. De walvistours vertrekken vanuit de haven en duren een halve dag tot een dag. Check altijd het weer op de Azoren als je een walvistour wil maken, want de zee kan onstuimig zijn en bij slecht weer vertrekken de boten niet.

Wat na Ponta Delgada

Vanuit Ponta Delgada kun je ook naar de andere eilanden van de Azoren vliegen. De natuur van Flores, de vulkaan op Pico en de stranden van Santa Maria liggen op nog geen uur vliegen. Bekijk de kaart van de Azoren en ontdek de diversiteit van de archipel.